Цілюща усмішка

Важкі часи будуть завжди. Однак сьогодні, як ніколи, мені б хотілося, щоб фокус вашої уваги все ж таки був на ЖИТТІ. Замість безперервного болю та страждання, в які ми поринули з головою. Чому саме на житті? Бо треба жити далі, треба любити своїх дітей, виховувати їх, кохати своїх чоловіків, плекати себе до останньої миті.

Хочу вас запитати. Коли ви, наприклад, йдучи вулицею мимоволі дивитесь на людину, що проходить повз вас з усмішкою на вустах, яке відчуття вас охоплює? Як реагує ваше тіло? Чи помічали ви коли-небудь, як автоматично ви теж могли усміхнутися у відповідь? Особисто я помічала і не раз.

А тепер давайте спробуємо зробити це не просто нашою звичкою – усміхатися. А ще й вдома, наприклад, повісити на стінах своєї кімнати чи кімнати дитини багато різних фото, на яких ви разом з дитиною почуваєте себе чудово, радісно, весело. Де відчувається, що це дорогі вам спогади.

фото, спогади, фотоколаж

Спогади

Ось ваше перше побачення, а ось ваш коханий простягає вам свою руку і запрошує на перший весільний танок. А може цей танок був з перчинкою?;) Ось гості вже вкрали наречену, а ось ви щаслива бачите дві полоски на тесті на вагітність. А тут вже ваша дитинка усміхається своїми двома маленькими зубами. Тут ваша перша спільна мандрівка до батьків в село. А далі море та перші спроби пірнути в морські хвильки.
Це фото, де є почуття щастя, збудження, де відчувається сплеск життя та енергії, де ви самі чи з кимось, хто вам дуже близький та любий.

Зараз, можливо, важкувато сходу згадати такі речі з певних обставин. Однак вони 100% є. Достатньо переглянути фотоальбом чи папку «google фото» на своєму телефоні. І ви побачите себе та своїх близьких, родичів чи друзів, і пам’ять не змусить себе довго чекати.

Фотоколаж як арт-медитація

До чого я все це веду? Коли ви робите фотоколаж чи просто роздруковуєте свої щасливі фото, відбувається величезна внутрішня психологічна робота. Ви обираєте не просто красиві картинки. У центрі вашої внутрішньої уваги знаходиться ваше майбутнє. В роботу включається права півкуля, яка здатна фантазувати і мріяти, вигадувати історії. Тоді, фотоколаж виходить не просто як гарна картинка чи цікава композиція, а як відображення ваших справжніх бажань та почуттів.

Тому фотоколаж – це наочне підтвердження нашого особистого власного вибору. Ми обираємо, що взяти, а що залишити в минулому із вдячністю. І навіть, якщо до того вважалося неможливим прийняти якесь рішення, то під час створення фотоколажу, візуалізації свого майбутнього – вибір відбувається природньо і непомітно. Це арт-медитація та контакт зі своїм справжнім Я.

фото, спогади, усмішка, фотоколаж
А тепер уявіть, ваша дитина за останній час надивилась та наслухалась купу жахливих новин. І все, що треба зараз – це допомогти дитині згадати, яка вона є справжня. Повірити в себе, в життя без болю. Згадати, що таке, коли вона посміхається, наново відчути себе, своє усміхнене обличчя. Це може бути складно, я розумію, але це можливо! Ніхто окрім вас не знає вашу дитину найкраще. І тільки вам довіряє зараз ваша малеча. А коли пройде місяць, ви та ваша дитина кожного дня, дивлячись на такі чудові теплі фото, знову потроху почнете «відтавати» та відчувати. Бо війна-гадюка, вона заморозила нас, наші тіла, наші спогаді, сподівання та наші усмішки.

Вплив “усміхнених портретів”

Важко передбачити, як саме ваш організм відреагує на ваше «фото з усмішкою» спочатку. Та все ж таки, одним воно допомогло легше перенести важку вагітність та народити здорову дитинку. Іншим – запобігти хворобу або депресію за тяжких обставин. Третім – швидше встати на ноги після травми. Одне безсумнівно: користь буде напевно!

Під впливом «усміхнених портретів» у людей з часом поступово змінюється сприйняття самих себе, поведінка, відносини з оточуючими. І в результаті вони можуть позбавитись багатьох захворювань, що мають психоневрологічну природу.

Дозвольте собі жити, благаю вас! І пам’ятайте, що усмішка дитини може навчити вас бути щасливими, навіть якщо для цього немає видимих причин. Бо вся радість життя вміщується в усмішці дитини! Чи не так?💛

Автор статті – дитячий та підлітковий психолог, арт-терапевт Корсун Олександра.